Габит Махмутович Мусрепов (каз. Ғабит Махмұтұлы Мүсірепов) — жазушы, әдебиеттанушы, прозашы, драматург, қоғам қайраткері.

Дүниеге 9 наурыз (22 наурыз 1902 жылдың осы ауылда Жаңажол Жамбыл ауданы Солтүстік Қазақстан облысы.

“1923-1926 жылдары оқып, Орынбор қаласында жұмысшылар факультетінде оқи жүріп, содан соң Омбы ауыл шаруашылық институтында оқыды. Кино — 1938 жылғы бірінші сценарий — “Амангелді” (бірлесіп Б. Иванов және Б. Майлиным)

Өзінің әдеби қызметін Мүсірепов бастаған 1925 жылы. Алғашқы повесі “В пучине” (1928) — оқиғалар туралы Азаматтық соғыс 1918-1920 жж.

Либретто авторы опера “Қыз Жібек”, алға қойылған тағы бір Ұлы Отечествой соғыс сахнасында Қазақ опера театрының, Абай атындағы.

Драматургические шығармалары, ғ. Мүсірепов, либретто опера “Қыз Жібек” (1934), пьесалары, “Аманкелді” (1936 қойылып, 1937 және 1952), “Қозы-Көрпеш және Баян-Сұлу” (1939), “Трагедия ақын” (1958, 1-ші редакция “атты Ақан Сері мен Ақтоқты”, 1942) — жүлделі орын репертуарында қазақ театры.

Басқарма төрағасы, БК (1956-1962 және 1964-1966), хатшысы СП СССР (1959 жылдан). КСРО Жоғарғы Кеңесінің депутаты 5-ші сайланған қазақ Сср Жоғарғы Советінің депутаты.

Қазақстан жазушылар Одағының төрағасы, Социалистік Еңбек Ері (1974).

Қазақстанның халық жазушысы (1984),

КСР ҒА академигі (1985).

Әйелі — Раиса Мухамедьярова, Қазкср Еңбек сіңірген әртісі .

Өмірден 31 желтоқсан 1985 жылы 83 жасында.

Фильмография

Сценарийші:

1977 республикалық қобызшылар байқауы үздіктерді анықтады

1972 Көкжиегі

1969, 1970 Қыз Жібек

1954 махаббат туралы Поэма

1950 Кеңестік Қазақстан (деректі фильм)

1942 Жауынгерлік киносборник №12

1942 Ұлы жауынгер

1938 “Амангелді”

Марапаттар мен сыйлықтар:

1974-Социалистік Еңбек Ері

Марапатталған үш рет Ленин, екі мәрте Еңбек Қызыл Ту орденімен, Октябрь Революциясы, халықтар достығы ордендерімен

1970 Мемлекеттік сыйлығының Лауреаты, Қазсср-нің Абай атындағы мемлекеттік бақылау поэмасын “он бес жасар капитан”

1976 сыйлығының Лауреаты. Ш. Ш. Уәлиханов

Жады:

2002 – жүз жазушы Алма-Атада орнатылған қола ескерткішті проспектісінде Абылай хан ғимаратының алдында Жиналды. Ғ. Мүсірепов

– Жүз жазушы шығарылған пошта маркасы және монета”

Абай даңғылынан жоғары Көрмеге төселді Мүсірепов бульвары

Оның құрметіне аталды теплоход “Ғабит Мүсірепов” Жобасын 2.559 Габит Махмутович Мусрепов (каз. Ғабит Махмұтұлы Мүсірепов) (1902-1985) — қазақтың көрнекті жазушысы, ақын, аудармашы, сыншы, драматург, қоғам қайраткері.

КСР ҒА академигі (1985), Қазақстанның халық жазушысы (1984), Социалистік Еңбек Ері (1974).

Қазақстан жазушылар Одағы басқармасының төрағасы(1956-1962 және 1964-1966), хатшысы СП СССР (1959). КСРО Жоғарғы Кеңесінің депутаты 5-ші сайланған Қазақ КСР Жоғарғы Кеңесінің депутаты.Өмірбаяны
Дүниеге 9 (22) наурыз 1902 жылы қазіргі Жаңажол ауылында Жамбыл ауданы Солтүстік Қазақстан облысы. Происходит из рода керей, Орта жүз.

Обучившись туған ауылында сауатын ашқан, 1916 жылы бітіріп, орыс екі сыныптық училище, проучился бір жыл, содан кейін оқуға түсіп, орыс мектебіне 2-ші сатыдағы бітіріп, 1921 жылы.

“1923-1926 жылдары” оқыған алдымен жұмысшы факультеті Орынборда, содан соң Омбы ауыл шаруашылық институтында оқыды. Көп жыл редактор болып жұмыс істеді әр түрлі газет, журналдар, хатшысы, бірінші хатшысы, Қазақстан жазушылар Одағы Басқармасының мүшесі, КСРО жазушылар Одағы Басқармасының. Сондай-ақ мүшесі, Қазақстан КП ОК-нің төрағасы, Қазақ КСР Жоғарғы Кеңесінің. Өзінің әдеби қызметін Мүсірепов бастаған 1925 жылы. Алғашқы повесі “В пучине” (1928) — оқиғалар туралы Азаматтық соғыс 1918-1920 жж. 1928 қатысады әдеби-көркем журналында “Жаңа-Адебиет”.

Жазушы шығармаларын ауыстырылды 34 тілдер әлем.[1] Саны шығармаларын көшірілген орыс тілі 295.[1]

Атақты романдары:

“Қазақ солдаты” (1949),
“Пробужденный край” (1953),
“Оның есімі ұлпан” (1974).
Драматургические шығармалары:

музыкалық драма “Қыз Жібек” (1934) (оның негізінде құрылды либретто бірінші қазақ операсының — муз. Е. Г. Брусиловский),
пьеса “Аманкелді” (1936, пост. 1937 және 1952),
пьесасы мен “Қозы Көрпеш — Баян сұлу” (1939),
пьеса “Трагедия ақын” (1958, 1-ші редакция “атты Ақан Сері мен Ақтоқты”, 1942) — қазақ певце және композиторе XIX ғасырдың Ахане-Сері ашады трагедияны ақын және ойшыл, сөз сөйлеген қарсы сан ғасырлық наным-сенімдер.
Отбасы
Анасы — Дина.[2]
Әкесі — Махмұт.[2]
Ағалары — Хамит, шамамен 40 жыл болды, педагог және Сәбит, ерте өмірден озды.[2]
Ұлы Хамит — Екпін Хамитұлы[3]Махмутов.[2]
Әйелі — Бекен.[3]
Інісі — Баязит Махмутов, педагог.[2]
Әйелі — Шамеш Махмутова.[2]
Інісі — Кажим қайтыс болды бесжылдық жаста.[2]
Інісі — Әшім Махмұтов[2], жастық баспасында жұмыс істеді.[2]
Қарындасы — Гүлсім, педагог Е. Серкебаева.[2]
Бірінші әйелі — Каншайым, неке аз уақыт болды, балалар жоқ.[2]
Екінші әйелі — Хусни Ягфарова (ақыл.1964 жылы[2]),татар ұлты, педагогикалық институттың түлегі. Неке созылған 40 жыл.[2]
Қызы — Ғалия (Энгенина), әйелі Арстана Мұқанов, ұлы Сәбит Мұқанов.[2]
Немересінің — Мұқанов Камиля Арстановна және Найля Муканова Арстановна, 1986 жылдан 1999 жылдан директоры мемориалдық мұражай-үйінің Сәбит Мұқанов.[4]
Қызы — Мара, Раушан, Райхан ерте дүниеден озды.[2]
Қызы — Раушан Ғабитқызы Мүсірепов, актерском бөлімі “Қазақфильм”киностудиясының.[5]
Немересі, қызы Раушан — Дина жазылған қалай қызы Ғабит Мүсірепов.[6]
Немересінің атынан дочеры Раушан — Сәуле, Жанат.
Немересі, қызы, Райхан, оның жалғыз баласы[2] — Бекет, ҚР дизайнерлер Одағының мүшесі,[4], суретші, аниматор және зергер.[6]
Үшінші әйелі — Раиса Мухамедьярова, қазақстанның еңбек сіңірген әртісі ,Қазақ ССР-некеде өмір сүрген 8 жыл.[2][7]
Қызы — ғ. Мүсірепов Гаухар Габитовна (род.1965), маман әкімшілік департаментінің ұялы байланыс K ‘ cell, “Қазақтелеком”.[8]
Немересі — Аделия.[6]
Қызы — ғ. Мүсірепов Гүлнар Ғабитқызы (род.1966), ЖШС қаржы директоры, “Симгент Қазақстан”.[8]
Немересі — Габит Мусрепов-кіші,[6], 16 жасқа поменял фамилию на Мүсірепов.[6]
Әйелі Жанна.[6]
Немересі — Мәди.[6]
Әйелі — Динара.[6]
Төртінші әйелі — Ғазиза Нұрғалиқызы Бейсенова,[2]өз уақытында атқарды қағаз басушысы болып бастаған М. Әуезов,сондай-ақ жеке секретаром Мүсірепов,[2]бала жоқ.[2]
Библиография
Тулаган-Толкинда, Казгиз, Қызыл-Орда, 1928
Журналы “Жаңа-Адебиет”, 1928-1931
Красноармейка әліппе, Алма-Ата, 1929-1930
Әліппе для малограмотных, Алма-Ата, 1930
Шыгармалар жинагы, 5 томдык, т. 1-2, Алматы, 1972-1973
Республикалық қобызшылар байқауы үздіктерді анықтады. Таңдамалы повестері мен әңгімелері, Алма-Ата, 1968.

Ғабит Мүсірепов, ҚР халық жазушысы, 1902 жылы қазіргі Солтүстік қазақстан облысының жамбыл ауданы. Тағы да балалар жылдарға арналған меңгеріп, сауаттылыққа туған ауылында, ол увлекся әдебиетпен. Өлеңдер мен ертегілер, атақты эпикалық поэмалар: “Қыз Жібек”, “Ер Тарғын”, “Қобыланды батыр” поражали қиял ұл. 1916 жылы жақын туыстары увозят Ғабит ” Обаған ауданы және отдают орыс мектебіне.

Екі жылдан кейін қолдауымен мұғалімдер Бекеттің Утетлеуова Г. Мусрепов түседі Преснегорьковскую. Революция жылдары ол ” оянған. Кейін, 1926-1928 жылдары оқиды жұмысшылар факультетінде оқи жүріп Орынбор қаласында. Ғ. Мүсірепов бұл әуестенеді туындыларымен А. С. Пушкин, М. Ю. Лермонтов, И. А. Крылов және кейінірек Л. Н. Толстой, Н. В. в. Гоголь, Ф. М. Достоевский мен А. П. Чехов. Оның шығармаларының негізінде кинофильмдер түсіріледі.

Кейін рабфака Ғабит оқиды Омбы ауылшаруашылық институтында жұмыс істейді, жауапты лауазымдардағы Қазақ мемлекеттік баспасында және Халықтық комиссариат ағарту редактор, “Социалистік Қазақстан” мен істері Комитетінің төрағасы өнер.

Баспасөзде ол қатардағы қызметкерден бас редакторы. Қазірдің өзінде 1930-шы жылдары өзін қалай тамаша журналист. Газеті болды ол үшін тамаша мектеп берген ғана емес, сюжеттер, болашақ туындыларға арналған, бірақ білу-өмір, көре білу және түсіну. Пьеса “Амангелді” және аттас фильм, дүниеге келген газет очерк. Басқа пьесалары “Амангелді” перу Ғабит Мүсірепов тиесілі басқа да бірқатар драмалық туындылар. Бұл “Қыз Жібек”, “Қозы-Көрпеш және Баян-Сұлу”, “Ақан сері-Ақтоқты”. Мүсірепов негізін салушылардың бірі, жаңа қазақ әдебиетінің жанр – драматургия. Драмалық шығармалары Мүсірепов поэтически талқылап барлық адамның сезімдері, ұсақ өзгерістер душта және адамдардың көңіл-күйі, олардың үміті мен арманы бар, олар жазылған ең үздік дәстүрлері, әлемдік драма өнері.

Бастаған өз писательский жолын проза, Ғабит Мүсірепов енгізді, қазақ әдебиетіне үлкен үлес қосқан, бұл жанр. Оның романдары “қазақ Солдаты” (1948), “Пробужденный край” (1953), “Ұлпан – оның аты” (1976), алдымен еске сол туралы сөз қозғалғанда, ең үздік шығармалары қазақ әдебиеті. Бірден келді-ол құруға, ірі туындыларды үдерісінде бірте-бірте, ұзақ, жемісті жұмыс накапливал тәжірибесі, шеберлігі және білу. Әңгімелер мен повестер бұрын жазылған болып табылған своеобразными сатылары жолында романдары.

Роман ғ. Мүсірепов “қазақ Солдаты” – бір алғашқы шығармалары қазақ прозасының Ұлы Отан соғысы туралы. Отблеск ауыр әскери жылдар жатыр оның беттерінде. Война “келеді” кітабына ғ. Мүсірепов жай және буднично: бас кейіпкер баяндау Кайруш бөлімшесіндегі жауынгерлердің қолдайтын тәртібі өткелде. Рев моторларды, крик автомобиль гудков, даулар мен ругань – бұл емес болса, неге дайындалып, содан күтеді алғашқы күндері-ақ қанқұйлы жаумен айқас таңғаларлық романтикалық күйге келтірілген бозбала.

Воспевая батырлығы, жазушы ашығын және батыл көрсетеді қайғы мен қайғы әкелетін навязанная халқына соғыс. Жеңісті ол бейнелейді жеңіс ретінде ақыл-ойдың табиғи монополиялар және прогресс үстінде реакциясы, үстінен бесчеловечной фашистік идеология. Осындай түсіндіру проблемаларды жауынгер мен соғыс, жеке тұлға мен тарихы, адам мен халықтың көрінді инновациялық мәні, ғ. Мүсірепов.

Шығармаларындағы Ғабит Махмұдұлы Мүсірепов-әрекетінде әр түрлі қырларын, ерекшеліктері мен талант. Тиесілі ірі эпическое баяндау “Пробужденный край”, жазған 1953 жылы. Бұл панорамалық роман, толық уақыт қамтитын оқиғалар қазақ халқының өмірін, ондаған жылдар бойы. Роман “Пробужденный край” – көрнекті эпическое баяндау, зерттеу маңызды оқиғалардың бірі-қазақ халқының тарихы. Мүсірепов ұмтылмайды, “жақсарту” тарихын емес тырысады, оны ұсынуға бір түсті. Жай ғана қарапайым процесс тігу адамдардың төңкерістік нови. Крепки тағы оковы ескі әдет, оңай емес сынған олардың ежелгі путы көтеру үшін жастар мен күрес. Жас қорқады қадам басу да белгісіздігі. Олардың ата-бабалары жүрді емес мұндай қымбат. Қайда ол? Дала көшпенділер аздап, сомневаясь және раздумывая, жақындап келеді, сол шебі, қайдан басталады әлем бейтаныс, белгісіз.

1976 жылы Ғабит Мүсірепов сыйлаған оқырманға жаңа кітапты роман “Ұлпан – оның аты”. Ол заңды жалғасы үлкен цикл лирикалық-философиялық әңгімелер, жазушының әйел туралы: сүйіспеншілікке, страдающей, борющейся. Ғабит Мүсірепов, нағыз суретші, сүйеді гордых, батыр, ержүрек, тартымды өзінің ерліктеріңізді және непокорностью. Осындай Нағима бірі-әңгіме “Батылдық”, Айнакоз “Ана ашу-ыза”, осындай жас орлята “Сказания об орлах”.

Көп және жемісті Мүсірепов жұмыс істеді жанрындағы әңгіме. Бар оның әңгімелері грустные (“Ақлима”), қызықты (“Тимка”), хитроумными, задорными сюжеттік ходами – көңілді финалы (“бұқарбай батыр”) және финалы огорчительным (“Кім оқ” қасқыр?”), с эпическим жүргізілді (“жиырма төрт сағат”, “Бірінші фонтан”). Олар дамуына айтарлықтай үлес қосқан, қазақ “кіші проза”.

Көп жасады жазушы тігу үшін қазақ оқырман – көрнекті творениям орыс және әлемдік классиканың. Аударма көркем туындыларды ол былай деп үлкен мектеп шеберлігін және сенімді тәсілмен идеялық-эстетикалық байланыстар әр түрлі халықтар. Театр үшін, ол екшеліп, трагедияны В. Шекспирдің “Антоний мен Клеопатра”, комедиялар Ж -Б. Мольер “Скупой” және А. Н. Островский “Таланттар мен табынушылар”. Көп және жемісті аударған ол проза: “Әнін туралы Буревестнике” А. М. Горький к-сі, романынан үзінділер оқылды. М. Шолохов “Олар отан үшін шайқасты”.

Бүкіл өмірін үлкен суретші Ғабит Махмұдұлы Мүсірепов арнаған, халқына, ол головкинді тек өзінің әдеби туындылары, бірақ жар жүрек, страстность азамат балуан. Ол әрқашан үлкен қоғамдық жұмыстарды жүргізген тығыз байланысты болды, өмірімен де туған халқының.

Зор еңбегі үшін жазушы нығайту ісінде достық және шығармашылық арасындағы өзара байланыстарды мәдениет қайраткерлерімен Азия және Африка елдерінің мүшесі ретінде Комитеттің байланыс жөніндегі осы құрлықтар, бастамашысының көптеген халықаралық кездесулер. Қосқан үлесі: ол енгізді, бейбітшілікті нығайту ісіне жасай отырып сапары түрлі елдер бойынша сөйлеген сөзінде де албырт, публицист.

Өзінің қоғамдық, публицистикалық, журналистік, әдеби қызметпен Ғабит Мүсірепов дамуына баға жетпес үлесін қосты марапаттады.

Мүсірепов Ғабит Махмұтұлы (1902-1985 жж.) — казахский писатель, критик, драматург, общественный деятель. КСР ҒА академигі (1985), Қазақстанның халық жазушысы (1984), Қазақстан жазушылар Одағының төрағасы, Социалистік Еңбек Ері (1974). Басқарма төрағасы, БК (1956-1962 және 1964-1966), хатшысы СП СССР (1959). КСРО Жоғарғы Кеңесінің депутаты 5-ші сайланған Қазақ КСР Жоғарғы Кеңесінің депутаты. Дүниеге 9 наурыз (22 наурыз 1902 жылдың осы ауылда Жаңажол Жамбыл ауданы Солтүстік Қазақстан облысы. Обучившись туған ауылында сауатын ашқан, 1916 жылы бітіріп, орыс екі сыныптық училище, проучился бір жыл, содан кейін оқуға түсіп, орыс мектебіне 2-ші сатыдағы бітіріп, 1921 жылы. “1923-1926 жылдары” оқыған алдымен жұмысшы факультеті Орынборда, содан соң Омбы ауыл шаруашылық институтында оқыды. Көп жыл редактор болып жұмыс істеді әр түрлі газет, журналдар, хатшысы, бірінші хатшысы, Қазақстан жазушылар Одағы Басқармасының мүшесі, КСРО жазушылар Одағы Басқармасының. Сондай-ақ мүшесі, Қазақстан КП ОК-нің төрағасы, Қазақ КСР Жоғарғы Кеңесінің. Әйелі — Раиса Мухамедьярова, қазақстанның еңбек сіңірген әртісі, Қазақ КСР. Өзінің әдеби қызметін Мүсірепов бастаған 1925 жылы. Алғашқы повесі “В пучине” (1928) — оқиғалар туралы Азаматтық соғыс 1918-1920 жж. 1928 қатысады әдеби-көркем журналында “Жаңа-Адебиет”. Атақты романдары: “қазақ Солдаты” (1949), “Пробужденный край” (1953), “Ұлпан ее имя” (1976). Драматургические шығармалары: Музыкальная драма “Қыз Жібек” (1934) (оның негізінде құрылды либретто бірінші қазақ операсының — муз. Е. Г. Брусиловский), пьесасы “Аманкелді” (1936, пост. 1937 және 1952), пьесасы мен “Қозы Көрпеш — Баян сұлу” (1939), пьесасы “Трагедия ақын” (1958, 1-ші редакция “атты Ақан Сері мен Ақтоқты”, 1942) — қазақ певце және композиторе XIX ғасырдың Ахане-Сері ашады трагедияны ақын және ойшыл, сөз сөйлеген қарсы сан ғасырлық наным-сенімдер.