Аюлар (лат. Ursus) — род сүтқоректілер отрядының жыртқыш.

Сәйкес палеонтологическим мәліметтерге род аюлардың пайда 5-6 миллион жыл бұрын. Оның бірінші өкілі қазіргі уақытта деп санайды аю Ursus minimus — салыстырмалы түрде шағын жануар, кімнің ископаемые сүйегі табылды Франция аумағында. Қазіргі заманғы барлық төрт түрі түрдегі, сондай-ақ бірқатар вымерших (осындай, мысалы, пещерный аю Ursus spelaeus) орын жылғы этрусского аю (Ursus etruscus) өмір сүрген 2-1 миллион жыл бұрын.

Ең жас түрі, ру болып ақ аю, негізде жылғы қоңыр аю шамамен 200 000 жыл бұрын.

Жалпы және қызметтері[өңдеу | өңдеу кодтары]
Ұзындығы: 1,3—2 м (белогрудый аю), 1,5—1,8 м-ден (қара аю), 1,2—3 м (қоңыр аю, әр түрлі түр), 1,6—3 м (ақ аю). Массасы 800 кг, ақ аю және 750 у кадьяка. Диплоидное саны хромосомалардың 74.[1]

Таралуы[өңдеу | өңдеу кодтары]
Солтүстік Америка, солтүстік Еуропа және Азия.

Систематикасы[өңдеу | өңдеу кодтары]
Қр-заттай 4 қазіргі заманғы түрі мен бірнеше ондаған кіші, бұрын кейбір авторлар придавали түрлік мәртебесі (78 түр).[1]

Қоңыр аю (Ursus arctos)
Еуропалық қоңыр аю (Ursus arctos arctos)
Закавказский қоңыр аю (Ursus arctos syriacus)[2]
Гризли аюы (Ursus arctos horribilis) *
Кадьяк (Ursus arctos middendorffi) *
Апеннинский қоңыр аю (Ursus arctos marsicanus)
Тянь-шань қоңыр аюы (Ursus arctos isabellinus)[2]
Тибет қоңыр аю (Ursus arctos pruinosus), немесе аю-пищухоед[2]
Жапон қоңыр аю (Ursus arctos yesoensis)
Гобийский қоңыр аю (Ursus arctos gobiensis)
Берманский қоңыр аю (Ursus arctos piscator) †
Атласский аю (Ursus arctos crowtheri) †
Калифорния қоңыр аю (Ursus arctos californicus) †
Мексикалық қоңыр аю (Ursus arctos nelsoni) †
Барибал (Ursus americanus)
Ursus americanus altifrontalis
Ursus americanus amblyceps
Ursus americanus americanus
Ursus americanus californiensis
Ursus americanus carlottae
Ursus americanus cinnamomum
Мұз аю (Ursus americanus emmonsii)[2]
Ursus americanus eremicus
Ursus americanus floridanus
Ursus americanus hamiltoni
Ursus americanus kermodei
Ursus americanus luteolus
Ursus americanus machetes
Ursus americanus perniger
Ursus americanus pugnax
Ursus americanus vancouveri
Ақ аю (Ursus maritimus)
Гигант ақ аю (Ursus maritimus tyrannus †
Белогрудый аю (Ursus thibetanus), Selenarctos tibetanus, немесе гималайский аю
Ursus thibetanus formosanus
Белуджистанский белогрудый аю (Ursus thibetanus gedrosianus)[2]
Ursus thibetanus japonica
Ursus thibetanus laniger
Ursus thibetanus mupinensis
Ursus thibetanus thibetanus
Уссурийский белогрудый аю (Ursus thibetanus ussuricus)[2]
Очковый аю (Tremarctos)
Очковый аю (Tremarctos ornatus)
Флорида апельсині пещерный медведь (Tremarctos floridanus) †
Короткомордый аю (Arctodus) †
Шағын короткомордый аю (Arctodus pristinus) †
Алып короткомордый аю (Arctodus simus) †
Этрусский аю (Ursus etruscus) †
Пещерный аю (Ursus spelaeus) †
Шағын пещерный аю (Ursus rossicus) †
Ursus minimus †
Барибал, қоңыр және ақ аюлар скрещиваются береді будандары.

* — бұрын гризли выделяли бөлек түрі емес, кіші қоңыр аю. Қазіргі уақытта мәртебесі гризли (түрі немесе түр) мойындайды.

Таралуы[өңдеу | өңдеу коды]
Бір кездері қоңыр аю болды обычен бүкіл Еуропадағы қоса алғанда, Англияға және Ирландия (Атласский аю), ал шығысында арқылы Сібір және Қытай доходил дейін Жапония. Солтүстік Америкаға, ол, бәлкім, тап шамамен 40 000 жыл бұрын Азиядан арқылы Беринг перешеек және кеңінен расселился батыс бөлігінде құрлықтың жылғы Аляска және солтүстік Мексика.

Brown bear (Ursus arctos arctos) running.jpg
Қазір қоңыр аю жоғалып таралу аймағының үлкен бөлігінде; қалған облыстарда малочисленен. Батыс Еуропада, оның разобщенные популяцияның сақталған арналған Пиренеях, Кантабрийских тауда, Альпіде және Апеннинах. Өте таралған Скандинавия мен Финляндия кездеседі ормандарында, Орталық Еуропа және Карпатах. Финляндия жарияланды ұлттық жануарлар.

Азиядағы ол таралған жылғы Алдыңғы Азия, Палестина, солтүстік Иран мен Ирак дейін солтүстік Қытай мен Корей түбегі. Жапонияда кездеседі Хоккайдо аралында. Солтүстік Америкада белгілі аталатын, “гризли” (бұрын солтүстік америка қоңыр аю выделяли бөлек түрі); ол многочислен Аляска, батысында, Канада, бар шектеулі популяцияның солтүстік-батысында АҚШ.

Ареал қоңыр аю Ресейде шамамен бүкіл орман аймағын қоспағанда, оның оңтүстік аудандары. Таралу аймағының солтүстік шекарасы сәйкес келеді оңтүстік шекарасы тундраның.

Кіші түрлері[өңдеу | өңдеу коды]
Популяциялық арасындағы айырмашылықтар қоңыр медведями сондықтан үлкен, бұл кезде олардың подразделяли көптеген дербес түрлерінің (тек Солтүстік Америкада оларды, оларда 80-ге дейін). Бүгін барлық қоңыр аюлардың біріктіреді бір түрі бірнеше географиялық расами немесе кіші[2]:

Ursus arctos alascensis Merriam, 1896
Ursus arctos arctos Linnaeus, 1758 — еуропалық қоңыр аю, немесе еуроазиялық қоңыр аю, немесе кәдімгі қоңыр аю (соның ішінде синонимдері: Ursus arctos marsicanus Altobello, 1921 — апеннинский қоңыр аю)
Ursus arctos beringianus Middendorff, 1851
†Ursus arctos californicus Merriam, 1896 — калифорния қоңыр аю, немесе калифорниялық гризли бейнеленген туындағы Калифорния, вымер – 1922 жылы
Ursus arctos collaris F. G. Cuvier, 1824 — сібір қоңыр аю
†Ursus arctos crowtheri Schinz, 1844 — атласский аю, водился Марокко аумағында пришел с Пиренейского түбегінің кезде Гибралтар әлі болған құрылықтағы көпір арасындағы Еуропа және Африка
Ursus arctos dalli Merriam, 1896
Ursus arctos gobiensis Sokolov & Orlov, 1992 — гобийский қоңыр аю
Ursus arctos gyas Merriam, 1902
Ursus arctos horribilis Ord, 1815 — гризли (соның ішінде синонимдері: †Ursus arctos nelsoni Merriam, 1914 — мексикалық қоңыр аю)
Ursus arctos isabellinus Horsfield, 1826 — тянь-шань қоңыр аюы, алғаш тауда Памир, Тянь-шань және Гималай.
Ursus arctos lasiotus Gray, 1867 — уссурийский қоңыр аю, немесе жапон қоңыр аю
Ursus arctos middendorffi Merriam, 1896 — кадьяк
Ursus arctos pruinosus Blyth, 1854 — тибет қоңыр аю, аю-пищухоед, өте сирек кездесетін түр болып саналады прототипі туралы аңыз йети
Ursus arctos sitkensis Merriam, 1896
Ursus arctos stikeenensis Merriam, 1914
Ursus arctos syriacus Hemprich & ehrenberg (bei hildburghausen, 1828 — Сирия қоңыр аю
Сыртқы түрі[өңдеу | өңдеу коды]
Heads of bears.svg
Бас аюлардың. Солдан оңға қарай: Қоңыр, Қара, Ақ.
Syrian Bear Haifa 2008 1.jpg
Сарғыш-қоңыр аю сирия
Қоңыр аю құрады бірнеше кіші (географиялық нәсіл), өзгеше өлшемдерімен және бояумен. Ең ұсақ дарақтар водятся Еуропадағы ең ірі — Аляска және сайлауды қамтамасыз етуге — олар, салмағы 500 кг дейін; попадались алыптары салмағы 600-750 кг. Ең көп тіркелген еркегінің салмағы камчаткадан аю құраған 600 кг, орташа — 350-450 кг. туралы мәліметтер Бар, бұл күзгі кезеңде салмағы аса ірі камчатских дарақ асса, 700 кг Ең ірі аю, пойманный аралында Кадьяк үшін Берлин хайуанаттар, весил 780 кг. Ұзындығы еуропалық қоңыр аю, әдетте, 1,2—2 метр, шоқтығының биіктігі шамамен 1 метр және салмағы 300-400 кг дейін; салыстыру үшін: гризли едәуір ірі — кейбір бас, енгізу таңдаңыз артқы аяқтары, жетеді өсуі 2,8—3 метрден; аюлар, өмір сүретін орта белдеуінде Ресей, салмағы 400-600 кг. Ересек еркектері орташа есеппен 1,6 есе үлкенірек ұрғашы.

Brown Bear us fish.jpg
Келбеті қоңыр аю тән өкілінің тектес медвежьих. Денесі оның қуатты, жоғары холкой; бас massive, шағын бетке, құлақ артына мен көзімен. Құйрығы қысқа — 65-210 мм, әрең бөлініп шығатын жүн. Аяқтары күшті, қуатты, невтяжными тырнақтары бар, ұзындығы 8-10 см, бес саусақты, стопоходящие. Жүні тығыз, біркелкі боялған.

Бояу қоңыр аю өте изменчива ғана емес, түрлі бөліктерінде таралған, бірақ және бір аудан шегінде. Түсі теріден ауытқып отырады ашық-палевого дейін синеватого және дерлік қара. Ең қарапайым болып табылады қоңыр нысаны. У гризли Жартасты таулардың шаш арқасына мүмкін ақ ұштарында жасай отырып, әсер сұр немесе седойдың түсті жүн. Тұтастай седовато-ақ түсі кездеседі қоңыр аюлардың ” Гималаях, бозарған сарғыш-қоңыр — Сирия. У медвежат мойында және кеуде кейде ақшыл отметины, жас ұлғайған сайын органмен.

Линька менің қоңыр аюлар болады, жылына бір рет — көктемде басталып және күзге дейін, бірақ жиі оны бөлінеді көктемгі және күзгі. Көктемгі ұзаққа созылады және неғұрлым қарқынды жүріп жатыр күйлеу кезінде. Күзгі линька баяу және білінбей, кончаясь кезеңіне жату да берлогу.

Өмір салты және тамақтану[өңдеу | өңдеу коды]
Қоңыр аю — орман, жануар. Жай орындар оны мекендейтін Ресей — тұтас орман алқаптары с буреломом және гари бастап қалың бұтақтарымен көбейеді, жапырақты ағаштар, бұталар мен шөптер; мүмкін кіру және тундру және биік таулы ормандары. Еуропада ол көреді тау ормандары; Солтүстік Америкада жиі кездеседі, ашық жерлерде — тундре, альпілік лугах және жағалауында.

Сақталатын аю кейде жалғыз, ұрғашысы — медвежатами әр түрлі жастағы. Еркектері мен ұрғашылары территориальны, жеке учаскесі орта есеппен алады 73 дейін 414 км2, әрі еркек ол шамамен 7 есе артық аналықтарда. Учаскенің шекарасы таратылатын запаховыми және тегтелген және “задирами” — царапинами арналған приметных ағаштар. Кейде жасайды маусымдық кочевки; осылай тауда қоңыр аю, көктемнен бастап, кормится қазақстан аумағында бұрын түспек қар, содан кейін жүріп, гольцы (альпийские луга), содан кейін бірте-бірте түседі орман белдеуі, мұндағы поспевают жидектер және жаңғақтар.

Қоңыр аю всеядный, бірақ рационы оның 3/4 өсімдіктер: жеміс-жидектер, емен жаңғағы, жаңғақтар, тамырлар, түйнектер мен сабақтарының шөптер. “Неурожайные арналған жидектер жылдарға арналған солтүстік облыстарда аюлар барады егісі сұлы, оңтүстік — жүгері егісі; Қиыр Шығыста күзде кормятся” кедровниках. Оның рационына кіреді жәндіктер (құмырсқалар, көбелектер), құрттар, кесірткелер, бақалар, кеміргіштер (тышқандар, суырлар, саршұнақтар, бурундуки) және балық. Жазда насекомдар мен олардың личинкалары, кейде дейін құрайды рационның 1/3 аю. Дегенмен хищничество емес, үлгілі болып табылады стратегиясына қоңыр аю, олар өндіреді және тұяқты — елік, ланей, бұлан, бұғы, карибу.

Екі тройские ounces күміс АҚШ. Медвель.јрд
Екі күміс тройские ounces. Тезаврационная американдық монетасы бейнеленген қоңыр аю
Гризли кейде нападают қасқырлар мен аюлар-барибалов, ал Қиыр Шығыста қоңыр аюлар кейбір жағдайларда мүмкін үшін аң аулау үшін гималайских аю мен жолбарыс[3]. Қоңыр аю жақсы көреді мед (осыдан атауы), поедает падаль, сондай-ақ пайдалана отырып, артықшылығы мөлшерінде, іріктейді өндіруге басқа жыртқыш аңдардан — қасқыр, пум және жолбарыс[4][5]. Маусымдық тамақтану объектісі ретінде қызмет етеді балықтар уылдырық шашу кезінде (өтпелі лосось), ерте көктемде — тамыр сабақ, гризли мекендейтін маңында, Жартасты таулардың, жазда — көбелек, олар жасырылып таудағы тастардың арасында жазғы аптап ыстық. Кезде балық ғана бастайды келуге нерест, аюлар жейді ауланған балықты бүтіндей, кейін бастайды поедать тек ең майлы бөлігінің тері, бас, уылдырық және молоктар.

Белсенді қоңыр аю күні бойы, бірақ көбінесе таңертең және кешке жағыңыз[6].

Маусымдық кезеңділігі өмір айқын көрінеді. Қысқа аю нагуливает тері астындағы май (180 кг) және күз тереңде жатып қалады да берлогу. Берлоги орналасады, құрғақ жерде, көп жағдайларда шұңқырларда қорғауында дауыл құлатқан немесе вывороченными тамыры ағаштар. Кейде аюлар выкапывают пана жерге немесе алады үңгірлер және расщелины жартас. У аюлардың қандай излюбленные орны қыстау, қайда олар жылдан-жылға тұтас округтер. Әртүрлі аудандарында қысқы ұйқы ұзақтығы 75-тен 195 күн. Байланысты, климаттық және өзге де жағдайлар аюлар тұр берлогах қазан — қараша мен наурыз — сәуір, яғни 5-6 ай. Ұзақ барлық өмір сүреді берлогах медведицы с медвежатами, кем барлығы — ескі еркектері. Оңтүстігінде ақбөкен, қыс малоснежна, аюлар емес, жатады да азаю себептері мүлдем. Резидент-қыстау аю жоғалтады 80 кг дейін май бар.

Кеңінен таралған пікірге қарамастан, қысқы ұйқы у қоңыр аю неглубок; оның температурасы дене во сне ауытқиды арасында 29 және 34-градусами. Қауіп төнген жағдайда жануар оянады және тастап берлогу, далаға шығар алдында жаңа ізденістер. Кейде аю ілесе алмай күз керек откормиться, сондықтан қыс оянады бастайды бродить іздеп, тамақ; мұндай аюлар деп атайды шатунами. Шатундар өте қауіпті, ашаршылық ж / е олардың беспощадными жыртқыштар, олар нападают тіпті адам. Мұндай аюлар өте аз мүмкіндік жақсарғанына дейін көктем.

Қарамастан маймақ түрі, қоңыр аю, кейде тез жүгіре — жылдамдығы 50 км/сағ, керемет жүзіп және жастық жақсы лазает ағаштар бойынша (қарттық ол мұны неохотней). Бір лапой матерый аю сынған болады арқасына кабану, оленю және лосю.

Жалпы сипаттамасы[өңдеу | өңдеу коды]
Салыстырмалы қалған семействами жасағының жыртқыш, аю ерекшеленеді ең однообразием сыртқы түрін, мөлшерін, көптеген ішкі құрылысының ерекшеліктерін. Бұл ең ірі қазіргі заманғы жер үсті жыртқыш аңдар. Ақ аюлар жетеді денесінің ұзындығының 3 м массасы дейін 725 тіпті 890 кг; малай аю — ең ұсақ өкілі медвежьих: ұзындығы аспайтын 1,5 м, шоқтығының биіктігі небәрі 50-70 см; салмағы — 27-65 кг.

Еркектері 10-20% – ға үлкенірек ұрғашы. У аюларға айырмашылығы еркек және ұрғашы мөлшерде және салмақта жетеді 1,5—2 есе.

Мех дамыған подшерстком, өте дөрекі. Жұмсақ қабаты жоғары, кейде косматый; көптеген түрлерін өте бай, малай аю — төмен және сирек. Түсі бір түсті, көмір-қара дейін беловатой. У үлкен құттықтады контрастная, қара-ақ түсті. Кеуде немесе көз кейде ақшыл отметины. Кейбір түрлерінің бар жеке және географиялық өзгергіштік бояу. Бояу маусымдар бойынша өзгермейді. Маусымдық диморфизм өрнектеледі өзгерту биіктігін және қалыңдығын үлбірден.

Ерекшеліктері анатомиясы[өңдеу | өңдеу коды]
Барлық аюлар коренастое, қуатты денесі, көптеген жоғары холкой.

Аяқтары күшті, бес саусақты, үлкен невтяжными тырнақтары бар. Когти басқарылады қуатты мышцами мүмкіндік береді медведям таудың басына көтеріліп шығудың ағаштар, сондай-ақ қазуға, жер және үзуге өндіруге. Бар аюды гризли когти жетуі мүмкін 15 см, бұл оған көмектеседі қазуға жерге, алайда мүмкіндігінен айырады лазить ағаштар бойынша. Жүріс-тұрысы у аю шаркающая, стопоходящая. У үлкен құттықтады алдынғы лапах бар қосымша, алтыншы “саусақ” — вырост сәулелік сезамовидной сүйек жабылған, тері.

Құйрығы өте қысқа, незаметный ” теріден жасалған. Бұған үлкен панда, кімнің құйрығы ұзын, өзге де аюлардың және жақсы байқалады сыртынан.

Басы үлкен, көзі кішкентай.

Мойны жуан, салыстырмалы түрде қысқа.

Бассүйек у аюлардың ірі, әдетте удлиненным жеке бөлімі. Жоталар арналған бас сүйекке қатты дамыған. Қаптал доғаның әлсіз жарыс аяқталды жаққа (малай аю — қатты). Тістері күшті. Біздің қоңыр аю сила тістеген жетуі мүмкін 751 Н[2]. Кескіштер және азу тістері ірі, ал қалған тістер байланысты аралас түрімен тамақтану үлкен емес және стансаларындағы (ішінара редуцированы). Тіс-32-40-42. Жиі орын жеке және жастық өзгергіштік тіс жүйесі.

Иіс сезу қатты дамыған, кейбір түрлерін салыстыруға болады с собачьим немесе тіпті жақсы, есту және көру қабілеті әлсіз. Анальных бездерінің жиі жоқ немесе олар дамыған өте нашар.

Жұмыс істейді емшектерінің бір жұбы — кеуде.

Таралуы[өңдеу | өңдеу коды]

Таралу картасы әр түрлі медвежьих
Аюлар водятся Еуразия, Солтүстік және Оңтүстік Америка (негізінен Солтүстік жарты шарда). Табиғи таралу аймағы тектес емес заходил оңтүстікке қарай гор Атлас, солтүстік-батыс бөлігінде Анд (Оңтүстік Америка) және Малай-сабақ. Аюлар болды бөбектің Еуропада (соның ішінде, Исландия), Азия (басқа араб тілі мемлекеттік тілге айналды, Сулавеси аралдары және Филиппин), Солтүстік Америкада дейінгі орталық аудандар Мексика. Очковый аю оқшау өмір сүреді таулы аудандарда Оңтүстік Америка. Тарихи уақыт ареал тектес қатты қысқарды антропогендік әсерінен өзгерген табиғи орта — көптеген аюлар жоғалып елеулі аумағында Еуропа, Солтүстік Америка. Шегінде Ресей Федерациясының мекендейді өкілдері ғана түрі Ursus.

Өмір салты[өңдеу | өңдеу коды]

Очковый аю
Мекендейді түрлі жағдайларында — степей дейін высокогорий, ормандарды дейін арктикалық мұздықтарды байланысты ерекшеленеді өмір салтына және тәсілдермен тамақтану. Көптеген аюлар мекендейді ” жазық немесе таулы ормандарында бірқалыпты және тропикалық туристтік, сирек — безлесных высокогорьях. Кейбір түрлері үшін тән тіркеме суда — ручьям мен өзендер, сондай-ақ теңіз побережьям. Ақ аю населяет Арктику дейін мұз алаңдарын мұхиттің. Кәдімгі қоңыр аю кездеседі даласында, тіпті шөлде, субтропикалық ормандарда тайгада, тундре және теңіз жағалауында. Барлық түрлері — жер бетіндегі жануарлар. Ақ аю — полуводное. Малай аю өте жақсы лазает жүргізе отырып, полудревесный өмір салты. Белсенді аюлар негізінен түнде, кейде күндіз немесе тәулік бойы. Ақ аю — көбінесе күндізгі жануар. Демалыс жүргізеді үңгірлерде, шұңқырларда түбінен ағаштар. Малай аю сооружает ағаштар ұқсастық ұялар. Қолдарын поодиночке қоспағанда, жұп кезеңінде кездесіп және ұрғашы лақтарымен бірге. Сондай-ақ жиналады уақытша топтар жергілікті жерлерде азықтандыру, мысалы, өзендерде кезінде барысын лосось.

Сипаты бойынша тамақтану всеядные, алайда кейбір түрлері көреді растительную тамаққа, басқа — животную. Ақ аю қоректенеді дерлік тек қана етпен теңіз сүтқоректілер. Губач және бируанг разоряют муравейники және термитники. Үлкен келе жатыр ст жеген бамбук қашу, алайда олардан басқа тұтынады, біраз саны животной тамақ. Рационда барлық дерлік түрлері өсімдік азық-түлік маңызды рөл атқарады. Әдетте, сондай-ақ жеу жәндіктер мен олардың дернәсілдері, балықтар, сирек, төмендей берді. Рационына жиі өзгеріп мезгіліне байланысты және қол жетімділік жемшөп.
Медведь-губач
Көпшілігі аюлардың осындай отырықшылыққа, бірақ еркектері аюларға кеңінен кочуют бір-бірлерінен жыл бойы, ал ұрғашылары лақтарымен бірге — бір бөлігі. Қоңыр аю, гималайский және барибал көбінесе қысы берлоге, жай-күйі гибернации (ұйқыдан). Осы кезеңде олар өмір сүреді есебінен жинақталған май қорларын. У ақ аю қысқы ұйқы впадают тек жүкті ұрғашылары. Қалған түрлері қыста ұйықтамайды.

Бірінші көзқарас аюлар өте медлительны және неуклюжи, бірақ кейде олар қабілетті тез жүгіруге (до 50 км/ч), лазать көтерілуге, артқы аяқтары. Кейбір түрлері жақсы жүзеді. (Әсіресе, жақсы жүзіп, ақ аю.) Көру өткірлігі жекелеген түрлерін салыстыруға болады адамзат. Растительноядный барибал ие түсті көру, мүмкіндік беретін оған ажырата түсі бойынша жеуге жарайтын жемістер мен жаңғақтар. Алайда, ең дамыған у аюлардың иіс сезу.

Көбейту[өңдеу | өңдеу коды]

Малай аю
Көбейеді аюлар 3-4, бірақ жыл сайын, ал интервалы 1-ден 4 жыл. Жүктілік кезеңінде қысқа (60-70 күн), бірақ есебінен кідіріс имплантациялау ұрық безінің жұмыртқа алады растягиваться дейін 95-266 күн. Саны медвежат ” нәжістерінде 1-ден 5-ке дейін. Жаңа туған қонжықтар зағип және беспомощные, салмағы барлығы 90 (үлкен панда) дейін 680 грамм. Менің түрлерін құятын да азаю себептері, босану орын қыста, берлоге. Аюлар — моногамны, алайда жұп қысқа ғұмырлы болып табылады және аталық қамқорлық туралы потомстве қатыспайды. Сүт емізу жалғасуда 3,5 (гималайский аю) 9-ға дейін (үлкен панда) ай, бірақ жас анасымен қалады, кем дегенде, 18 ай ішінде. Қалған анасымен аға қонжықтар көмектеседі ана, кішіге ағалары және әпкелері. Жыныстық толысуға дейінгі 3-6,5 жыл, бірақ жалғастыруда ден 5-ке дейін (ұрғашысы), 10-11 жас (еркектер).

Өмір сүру ұзақтығы үлкен, — 25-40 жыл. Қоңыр аю мүмкін сүру қолда ұзақ 45 жыл. Кейбір түрлерін, алайда, жоғары балалар мен жасөспірімдер арасындағы өлім-жітім. Мәселен, барибала 52 % – дан 86 % – ға төлді көз жұмады, жетіп жыныстық жетілу. У ақ аю өліп 10-30 % медвежат және 3-16 % неполовозрелых аюлардың. Ересектер аюлар дерлік жоқ табиғи жаулары. Төл тәуекел құрбаны ірі жыртқыштар немесе басқа да аюлар.

Рөлі экожүйеге[өңдеу | өңдеу коды]
Барлық аюлар ерекшеліктеріне рационның және ірі мөлшерін көрсетеді елеулі әсер флора мен фаунасына өз мекендеу орындарын. Қоңыр және ақ аюлар реттейді популяцияның ластоногих және тұяқты жануарлар. Тұқы түрлері таратуға ықпал етеді тұқым өсімдіктер. Аюларға жиі бірге жүреді песцы, доедающие қалдықтары, оларды өндіру.

Ірі аюлар бар шыңында азық-түлік пирамида. Табиғи жауларының табиғатта оларда жоқ деуге болады. Жолбарыс жалғыз жыртқыш үнемі охотящийся на ересектер аюлардың, оның ішінде аю-губача, белогрудого аю, үлкен панду, малай аю, тіпті ұсақ қоңыр аюлардың.
Полярлық белый медведь
“Медвежьих паразитирует үлкен саны эндо – және экзопаразитов, соның ішінде: қарапайым (Eimeria, Toxoplasma), трематод (Nannophyetus salminicola, Neoricketsia helminthoeca), цестод (Anacanthotaenia olseni, Mesocestoides krulli, Multiceps serialis, Taenia, Diphyllobothrium), нематод (Baylisascaris transfuga, B. multipapillata, Uncinaria yukonensis, U. rauschi, Crenosoma, Thelazia californiensis, Dirofilaria ursi, Trichinella spiralis, Gongylonema pulchrum), власоедов (Trichodectes pinguis), бүрге (Chaetopsylla setosa, C. tuberculaticeps, Pulex irritans, Arctopsylla species), кенелер (Dermacentor және Көбейтіледі). Ең кең таралған жұқтыру трихиной (Trichinella spiralis), поражающей 60% – ға дейін популяцияның ақ және қоңыр аюлардың.

Мәні адам үшін[өңдеу | өңдеу коды]
Практикалық маңызы тобы өкілдерінің көп емес. Ет көптеген аюлар съедобно. Май және өт аю қолданады, медицинада, соның ішінде дәстүрлі қытай, ауруларды емдеу үшін, бауыр және өт жолдары, бүйрек, қатты күйік[3]. Кейбір жағдайларда аюлар мүмкін зиян дақылдар (көбінесе овсу, маниоку), ара шаруашылығы. Аюлар — излюбленные объектілерін ұстау, хайуанаттар паркіндегі және баптау, оның ішінде цирк (аю үйретуге болады, әрі үйрету мініп велосипед), бірақ табиғатта олар жиі нападают на людей.

Саны мен таралу аймағы барлық түрлерін аюлардың XX ғ. күрт қысқарды, бұл талап шектеулерді енгізу ату және қорғау. Тізімдеріне Халықаралық Қызыл кітап жануар: үлкен панда, гималайский, очковый, ақ аюлар мен губач.